ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΣΕΞ

Η εξάρτηση από το σεξ είναι είναι η καταναγκαστική ανάγκη επανάληψης σεξουαλικών πράξεων με σκοπό το είδος της ανακούφισης που απολαμβάνει ο αλκοολικός από το ποτό ή ο εξαρτημένος από τη ναρκωτική ουσία.

Όπως ο αλκοολισμός ή η ουσιοεξάρτηση , έτσι και η εξάρτηση από το σεξ προσβάλει τη ψυχική υγεία του εξαρτημένου, τις προσωπικές σχέσεις, την ποιότητα της ζωής και την ασφάλεια !

Ένα άτομο ενδέχεται να πάσχει από εξάρτηση από το σεξ εάν παρουσιάζει τα ακόλουθα:

  • χρόνιες έμμονες σεξαουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις!
  • συχνές χαωτικές σχέσεις με πολλαπλούς σύντροφους, άγνωστους!
  • ψεύδη για την συγκάλυψη της εξάρτησης!
  • ενασχόληση με το σεξ που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα, την επαγγελματική, σχολική , ακαδημαΪκη επίδοση!
  • αδυναμία διακοπής ή ελέγχου της σεξουαλικής συμπεριφοράς!
  • επικίνδυνες συμπεριφορές για τον εαυτό ή για άλλους εξαιτίας της σεξουαλικής συμπεριφοράς!
  • εμπλοκή σε παράνομες σεξουαλικές δραστηριότητες με πόρνες, ανήλικους, άτομα με αναπηρίες!
  • ανάγκη για κυριαρχία και έλεγχο των σεξουαλικών συντρόφων!
  • αισθήματα ενοχών ή τύψεις μετά τις σεξουαλικές πράξεις!
  • αρνητικές προσωπικές ή επαγγελαμτικές συνέπειες! !

Από το σύνολο των εξαρτήσεων, η εξάρτηση από το σεξ θεωρείται η πιο δύσκολη να ελεγχθεί.

Για τον εξαρτημένο η σεξουαλική εμπλοκή είναι η μόνη πηγή ασφάλειας , ηρεμίας και αποδοχής.

Παρέχει ζωτικότητα και σύνδεση. Ανακουφίζει την μοναξιά , το κενό και την κατάθλιψη.

Είναι η φαγούρα που απαιτεί να ξυθεί. Το ξύσιμο , όμως προκαλεί πληγή και δεν ανακουφίζει τη φαγούρα. ! !

Η πλειοψηφία των εξαρτημένων ζει σε μια συναισθηματική απομόνωση, γεμάτη από αίσθηματα ντροπής.

Ανεξάρτητα εάν ξοδεύουν ώρες σε αυνανισμό γύρω από πορνό sites, επισκέπτονται καταναγκαστικά πόρνες, χρησιμοποιούν καταναγκαστικά ροζ γραμμές, ντύσιμο του άλλου φύλου, φετιχιστικά αντικείμενα, εμπλέκονται σε σαδο-μαζοχιστικές σεξουαλικές εμπειρίες, οι εξαρτημένοι διατηρούνται φυλακισμένοι στη μοναξιά των απόκρυφων, ντροπιαστικών σεξουαλικών συμπεριφορών τους.! !

Η κατάσταση αυτή προοδευτικά διαβρώνει την ύπαρξη του εξαρτημένου.

Το εύρος της κίνησης του ατόμου γίνεται περιορισμένο. Η προσωπική ελευθερία μειώνεται. Η ενέργεια καταναλώνεται.

Ατελείωτες ώρες ξοδεύονται γύρω από το σεξ. Δραστηριότητες ή ενδιαφέροντα εγκαταλείπονται.

Ρίσκα παρακινδυνευμένων και παράνομων ενεργειών βασανίζουν. Οι φιλίες χάνουν την επένδυση τους. Χρήματα σπαταλούνται. Κυριαρχεί ο φόβος έκθεσης της άρρωστης συνήθειας. Οι σχέσεις ερημώνονται αφού το σεξ μέσα από αμοιβαιότητα και συναισθηματική εγγύητα μοιάζει μια κουραστική βαρετή άχρωμη πράξη μπροστά στην έξαψη του απόκρυφου σκοτεινού κόσμου της σεξουαλικής εξάρτησης. !!

Η σεξουαλική εξάρτηση δεν έχει να κάνει με το σεξ. Οι σεξουαλικές πράξεις του εξαρτημένου και οι “διαστροφές” δεν έχουν έννοια εκτός του ψυχολογικού ασυνείδητου περιεχομένου.

Αυτό που διαφοροποιεί και δημιουργεί τόσο ισχυρές αντιστάσεις στην εξάρτηση από το σεξ από τις άλλες εξαρτήσεις είναι ότι το αντικείμενο του σεξ αποφορτίζει και ρυθμίζει τις πιο βαθιές εσωτερικές επιθυμίες και φόβους, το αίσθημα του εαυτού , της προσωπικής ταυτότητας.

Η εξάρτηση από το σεξ είναι η συμβολική διαδραμάτιση δυσλειτουργικών  προτύπων σχέσεων με τον εαυτό και τους άλλους.

Εμπλέκει βαθιές πληγές στην αναπτυξιακή διαδικασία της παιδικής ηλικίας ώς αποτέλεσμα “κακής” φροντίδας. ! !

Έρευνες δείχνουν ότι οι εξαρτημένοι από το σεξ προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες και είναι πιθανότερο να έχουν οι ίδιοι κακοποιηθεί.

Οι εξαρτημένοι περιγράφουν τους γονείς τους ως σκληρούς , άκαμπτους, απόμακρους , που δεν νοιάζονταν για τις  ουσιαστικές ανάγκες. Συχνά αναφέρεται κάποιου είδου εξάρτηση στην πατρική οικογένεια.! !

Η σύγχρονη θεραπέια της εξάρτησης από το σεξ περιλαμβάνει δομημένα προγράμματα 12 σταδίων, θεραπείες αποστροφής και κάποιες φορές φαρμακευτικές ουσίες για τον έλεγχο της υπερσεξουαλικότητας.

Οι περισσότερες θεραπείες έχουν έναν συμπεριφερικό χαρακτήρα ελέγχου ή καταπίεσης των παρορμήσεων, προσαρμογής στις νόρμες ενώ παράλληλα προσφέρεται δομή και υποστήριξη. Επιπλέον θεραπείες που στοχεύουν σε μακροχρόνιες αλλαγές στοιχείων της προσωπικότητας περιορίζουν το ενδεχόμενο υποτροπών των καταναγκασμών.

Η βαθιά κατανόηση και επιδιόρθωση των ασυνείδητων δυσλειτουργικών προτύπων σχέσεων, παράλληλα με την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου και απαρτιωμένου εαυτού μπορεί να επιτρέπει μια βελτιωμένη αυτο-ρύθμιση συναισθηματικών καταστάσεων χωρίς την καταστροφική άμυνα της σεξουαλικοποίησης παρέχοντας νόημα, ευχαρίστηση και ουσιαστική συναισθηματική σύνδεση.!