Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, σφηνοειδίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα) οφείλεται σε φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρίνιων κόλπων και της μύτης, που διαρκεί πάνω από τρείς (3) μήνες.

FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery) ή Λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων είναι η επέμβαση η οποία γίνεται για την αντιμετώπιση της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας με ή χωρίς παρουσία ρινικών πολυπόδων.

Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος. Πολλές και διαφορετικές αιτίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρινίων κόλπων.

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας και της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας γενικότερα είναι:

  • Κεφαλαλγία στην περιοχή των ματιών, στην περιοχή της μύτης και γύρω από αυτήν,
    για απόφραξη της μύτης,
  • Ρινόρροια, δηλ για εκκρίσεις προερχόμενες από την μύτη. Οι οπισθορινικές εκκρίσεις μπορεί να προκαλέσουν βήχα, ιδιαίτερα όταν ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.
  • Υποσμία.

Πότε θα συστήσουμε στον ασθενή χειρουργική παρέμβαση;

Εάν ο ασθενής κατ’ επανάληψη δεν ανταποκρίνεται στην προαναφερόμενη συντηρητική θεραπεία, τότε η χειρουργική παρέμβαση θα θεραπεύσει ή θα βοηθήσει τον ασθενή να ελέγξει καλύτερα την πάθηση του.

 

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Πολλές φορές διενεργείται καυτηρίαση κογχών και σπανίως κογχοτομή. Συχνά εκτελείται ευθειασμός ρινικού διαφράγματος ενώ για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού μπορεί να συνδυαστεί με αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή, φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής
Πηγή: www.exelixismedical.gr